Zomerbanden Audi

Zomerbanden Audi

Als eigenaar van een mooie Audi wil je natuurlijk de beste materialen, zo ook de banden. Het zorgt niet alleen voor meer rijcomfort, maar ook een hogere veiligheid. Omdat er veel te lezen en te zeggen valt over welke zomerbanden je nu precies nodig hebt voor jouw auto, hebben we een aantal dingen op een rij gezet.

Audi velg met zomerband van het merk Continental met bandenmaat 245 40 R 18Y

Verschillende modellen, verschillende banden?

Iedere Audi heeft eigen specificaties voor zomerbanden. Zo heeft een Audi A4 uit 2017 een ideale bandenmaat van 245 40 R18 en een Audi A1 uit 2011 een bandenmaat van 215/45 R16. Welke bandenmaat je hebt hangt af van het model, bouwjaar en uitvoering van de Audi. Laat je daarom goed adviseren over welke zomerband (breedte, hoogte, grootte) je op je velgen nodig hebt. Zorg er verder voor dat je voor in ieder geval twee dezelfde banden met hetzelfde profiel hebt.

High performance

Sommige modellen van Audi vergen net iets meer van de banden door een hoger gewicht wat voor meer wrijving en spanning op de banden zorgt. Of door grotere velg (18 inch of groter) waardoor er minder rubber is om oneffenheden op te vangen en dus ook een hogere spanning op de band staat. Het gaat dan vaak om de A3 – A8 en Q3 –Q8 modellen met meer pk zoals de S en RS modellen. Deze hebben vaak ook een grotere velg en hebben een Ultra High Performance (UHP) band nodig. Een goede keuze voor de juiste zomerbanden voor je Audi is dan nog belangrijker, zeker om de veiligheid te garanderen.

Audi fabrieks- of gehomologeerde banden zomerbanden

Zoals iedereen weet heeft Audi verschillende automodellen, als compacte Audi’s en SUV. Om ervoor te zorgen dat ook banden een bijdrage leveren aan het rijgenot en veiligheid, adviseert de Bandentaxi Audi Only banden te laten monteren op je Audi. Deze banden zijn soms speciaal gemaakt voor Audi door een samenwerking van Audi en een bandenfabrikant en zijn optimaal afgestemd op de Audi’s. Door een juiste interne constructie, loopvlak en type compound en maandenlang testen op bestendigheid, remvermogen, geluidsvolume en een reeks andere waarden, weet een fabrikant dan de banden perfect af te stemmen op de prestaties en karakteristieken van de Audi. Als een band special voor Audi is, heeft het een apart markering op de wang (zijkant) van de band. Deze verschilt per autofabrikant, zo heeft Michelin: R1 (heeft een specifiek CXKA-loopvlak), Continental: M en Pirelli: AO, AOE, R01, R02.
Een band is gehomologeerd als de fabrikant een model ontwerpt dat original equipment (OE) is, oftewel bij de originele uitrusting van de auto hoort en zijn soms model specifiek.
Audi Only (AO) winterband van het merk Continental ContiWinterContact met bandenmaat 245 35 R19

Zomer-, winter- of all season banden

Met de komst van steeds beter presterende all season banden, wordt er ook steeds meer de vraag gesteld of het nog de moeite waard is om van zomerbanden naar winterbanden te wisselen en andersom.
Wij raden aan om bij een gemiddelde temperatuur van 7°C en lager over te gaan van zomerbanden naar winterbanden. In theorie geldt dit dan voor de maanden oktober t/m maart omdat de temperaturen dan lager zijn.
Het rubber van winterbanden blijven bij koud(er) weer meer zacht en de banden hebben over het algemeen een grotere profieldiepte, die voor een perfecte prestatie op de natte en gladdere wegen zorgen.
Ga je met de auto op wintersport, zorg er dan voor dat je winterbanden een M&S (mud & snow) symbool hebben en het sneeuwvlok (3PMSF) symbool hebben. Bij landen als Duitsland en Oostenrijk kom je het land niet verder in als je wordt gecontroleerd en je niet de juiste banden hebt.

Audi winterbanden van het merk Continental met een goed profiel
Audi winterbanden van het merk Continental met een goed profiel

All season banden

Het voordeel van all seasonbanden is dat je heel het jaar door met dezelfde banden kunt rijden, maar het heeft duidelijk tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Denk hierbij aan een mindere tractie en zijdelingse grip. En het heeft mindere prestaties ten opzichte van zomerbanden als het gaat om remweg, slijtage en rijcomfort. De veiligste combinatie is daarom nog steeds winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Rijd je weinig (< 10.000 km per jaar) en ga je niet op wintersport, dan zijn all season banden het overwegen waard.
Lees meer over all season banden

Beste zomerbanden Audi

Hoewel er op dit moment veel verschillende merken zijn die erg goede banden aanbieden, raadt Bandentaxi banden aan van de merken Michelin, Continental, Bridgestone, Goodyear en Pirelli om in de warmere maanden als de zomer veilig op pad te kunnen met je Audi.
Uiteraard zitten er wat verschil in de merken, zo ga je voor Goodyear en Michelin als je comfort belangrijk vindt en voor Continental of Pirelli als het om het rijgedrag bij droogweer gaat, maar over het algemeen zijn het deze A merken die het beste presteren op alle vlakken.

Wanneer banden wisselen

Een goed profiel op je zomerband zorgt ervoor dat de band zich ook veilig gedraagt. Beneden een profiel van 1,6 is het simpelweg niet veilig meer om met je Audi te rijden. De Bandentaxi raadt aan om bij een profiel van 3 mm al de banden te laten vervangen.
Zorg er dan voor je banden voor samen of de banden achter tegelijk wisselt zodat deze hetzelfde profiel hebben.
Heb je het idee dat je banden meer geluid maken dan normaal, laat dan je banden nakijken. Het kan zijn dat je banden dan gecupt zijn. Dan is het sowieso raadzaam om je banden te vervangen.